5 baráttípus, akit jobb minél messzebb elkerülni

család
Család

A barátság csodálatos ajándék, s az, aki elmondhatja magáról, van egy igaz, hű barátja, igazán szerencsés személy. Nem ritka, ha egy-egy embert, akivel valóban érezzük, közös hullámhosszon vagyunk, már-már családtagként kezelünk. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a rokonság nem minden esetben a vérbeli kötelék függvénye, az igaz barátok pedig kitartanak mellettünk akár a sírig is. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy kapcsolat vége csalódás – hiszen nemcsak a szerelmeinkben, de a barátainknak vélt személyekben is nagyot lehet csalatkozni.

Jelen cikkünkben azokat a toxikusok személyiségtípusokat vesszük sorra, akikkel nagy valószínűség szerint találkozni fogunk az életünk során –sőt, mi több, talán barátok is leszünk ideig-óráig. Vigyázat, egyes személyiségtípusokat inkább jobb kissé távoltartani magunktól, nehogy a végén mi sérüljünk!

1. A Fenegyerek. Nos, őt valószínű a fiatalabb éveink alatt vonzzuk be. Ő az a személy, aki „fogadjunk, hogy nem mered…” kezdetű felkiáltásokkal csábít minket a tilosba. Talán perpillanat jó ötletnek tűnhet követni a kockázatvállaló barátunkat, ám ne feledjük, hogy akár komolyabban is megüthetjük a bokánkat, ha ész nélkül rohanunk utána.

2. Az örök Beszólogatós. Hibákat mindenki követ el egyszer-egyszer az életében – jól van ez így, hiszen ezen baklövésekből, ha helyesen vonjuk le a következtetéseket, sokat is tanulhatunk. Az viszont már korántsem egészséges, ha a barátunk folyamatosan az orrunk alá dörgöli, „ezt ő már eleve megmondta”. Emellé társul a folyamatos hibáztatás, és a kéretlen tanácsok osztogatása.

3. A rivális. Míg az egészséges versenyzés hatékonyan hat az egyén motiválása szempontjából, addig a folyamatos rivalizálás káros. A barátunk ne akarjon mindenben és mindenkor felülmúlni minket – egymás teljesítményének a pozitív elismerése és méltatása nélkül ugyanis a kapcsolat korántsem barátság-jellegű.

4. A megbízhatatlan. Nyilván mindenkivel előfordult már az élete során, hogy nem tudta valamilyen oknál fogva megtartani azt, amit megígért. Megtörténik, hiszen emberek vagyunk –viszont sajnos vannak olyan személyek is szép számban, akik kóros megbízhatatlan ígéretszegőknek bizonyulnak, sőt, ráadásul nem is bánkódnak a megszegett szavuk hamvai fölött. Kerüljük őket minél messzebb!

5. Az energiavámpír. Nos, ez a személyiségtípus mindenütt megtalálható: a munkahelyen, a baráti társaságban, sőt, még akár a családban is. Az energiavámpír nem a vérünkkel, hanem a személyes boldogságunkkal táplálkozik, és elszívja az összes életenergiánkat. A jelenlétében folyamatosan fáradtnak, stresszesnek és rosszkedvűnek érezzük magunkat. S hogy is lehetnénk ilyen körülmények között jókedvűek? A folyamatos panaszkodás, a kritizálás és a negatív gondolatok hömpölygő hulláma alatt már-már megfulladunk, ám mielőtt még végleg elnyelnének a habok, tessékeljük ki az életünkből a toxikus barátok e legmérgezőbb típusát – méghozzá végleg az életünkből.