A 8 legismertebb és leghatékonyabb a gyógynövények között – 1. rész

gyógynövények
Gyógynövények

Nem állítunk azzal valótlant, ha kijelentjük, a gyógynövények ismerete, hatékony alkalmazása és tisztelete egyidős velünk, az emberiséggel. Már a gyűjtögető ősember is célzottan pásztázta a mezőket és az erdőket, olyan gyógynövények megtalálásának a reményében, amelyek enyhítették az őt kínzó fájdalmakat. Ahogy telt múlt az idő, az ember is egyre okosabbá vált, a középkorban pedig az orvostudomány is elért arra a szintre, ahol a gyógynövények tudatos használata, feldolgozása finomabbá, jóval professzionálisabbá vált.

Nagymamáink korában nem is volt kérdéses, mi kell fejfájás ellen

A modern kor embere, ha bárminemű fájdalmat tapasztal, gyakorta bedob egy-két pirulát, és mint aki jól végezte dolgát, indul tovább a teendői után. Nem kell ahhoz időgépet építeni, hogy tudjuk, másként volt ez korábban, a nagymamáink idején – ezek az okos asszonyok ugyanis, ahelyett, hogy szíre-szóra kémiai úton elállított készítmények után kapkodtak volna, a természet erejét hívták segítségül.

És milyen jól tették! A különféle hasznos gyógynövényekből készített teák fogyasztása nem jár mellékhatással, csak profitálhatunk, ha például az álmatlanságot nem altató kapszulával próbáljuk „kúrálni”, hanem inkább egy csésze finom, egészséges kamillateával.

Lehet-e rangsorolni a gyógynövényeket?

Nehéz feladat, nem vitás, ám az eredmény annál kielégítőbb -tudhatjuk meg a német kutatók által végzett felmérésből. Ők ugyanis megpróbálták összeállítani a 8 leghatékonyabbat a gyógynövények közül, lássuk!

  1. Csalán. A csalán az egyik legrégebb óta használt gyógynövényünk, és mint olyan, roppant széleskörűen alkalmazható. A család elképesztően gazdag ásványi-anyag forrás, de többek között tartalmaz az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen vitaminokat, nyomelemeket és flavonoidokat is. A vértisztítástól kezdve, a veseproblémák hatékony kezelésén keresztül, egészen az anyagcsere normalizálásáig szinte mindenre alkalmazható. A csalán azoknak is hatékony segítséget nyújt, akik bőrproblémáktól szenvednek, de segít a cukorbetegeknek is, sőt, a hajat is szebbé, illetve egészségesebbé teszi.
  2. Pitypang. A pitypangot sokan gyermekláncfűnek is nevezik, szép, sárga virágáról, és „tejes” száráról ismert. Az egyik legsokoldalúbban használható a gyógynövények közül, tisztítja a vesét, segít azoknak, akik alkoholproblémákkal küzdenek. A pitypang kiváló méregtelenítő, hatékonyan csillapítja a fejfájást. A gyökerét és a szárát is fel lehet használni, akár házi készítésű méz gyanánt is. A gyermekláncfű a vérkeringésre is pozitív befolyást gyakorol, fokozza az étvágyat.
  3. Articsóka. Az articsókát azoknak ajánlják a szakemberek, akik a máj regenerálódását, a vese megfelelő működését kívánják erősíteni. Az abból készített szérumok közismerten jó fájdalom- és gyulladáscsökkentők. Az articsókának egyébként a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a bimbója, de a levelei is feldolgozhatók.
  4. Nyírfalevél. A nyírfalével használata nem újkeletű jelenség, sőt, a gyógynövény felhasználása többezer éves múltra tekint vissza. Mit tudnak a nyírfalévél felhasználásával készített teák és egyéb produktumok? Nos, csökkentik a vesekő kialakulásának kockázatát, hatékonyan segítenek felvenni a kesztyűt a húgyúti fertőzésekkel szemben, illetve a reumában szenvedőknek is enyhülést hoznak.