A boldog otthon titka

Feng Shui
Feng Shui

Gondolkodott-e már valaha azon, hogy miért érezzük magunkat egy teljesen ismeretlen lakásba belépve jól vagy éppen rosszul? Nos, nem titok, hogy a környezetünk nagy hatással van ránk és a hozzánk látogató vendégekre is, így egyáltalán nem mindegy, milyen üzenetet közvetít a családi fészek. Egyszerű ez: ha a körülöttünk lévő tér kellemes atmoszférával rendelkezik, jól, energikusnak érezzük magunkat, jobban alszunk és kellemesebben pihenünk, nagyobb kedvünk lesz a munkához vagy az alkotáshoz. De miért van az, hogy egyes otthonok kisugárzása pozitív, míg másoké negatív?

A szakértők egyébként úgy gondolják, bizonyos használati tárgyak és egyéb praktikák alkalmazásával vonzó összképet alakíthatunk ki a környezetükben. Mi ennek jártunk utána, maradjon velünk, ha Önt is érdekli, mi a boldog otthon titka. Nos, abban egyetérthetünk, hogy a növények nagyon sokat dobhatnak a hangulaton. A zöld bokros vagy vidám virágos cserepesek bizonyítottan jó hatással vannak az egészségre is, csökkentik a stresszt és jó közérzetet eredményeznek. Arról már régóta tudomásunk van, hogy színek hatalmas szerepet játszanak a kedélyállapotunk alakulásában. A zöld megnyugtat, a szürke és a bézs ellazít, a sárga energetizál, a piros pedig felpezsdíti a vért. Ennek tudatában okos ötlet kiaknázni ezt a szóban forgó „színkódot”, és felhasználni például a közelgő nagyobb volumenű tatarozás során.

Persze a balanszra figyeljünk oda, és ne fessük az összes falfelületet túl élénkre, törjük még itt-ott a nagy egészet. Miért? A válasz egyszerű: ha például a hálószobát fullban pirosra mázoltatjuk, nem szenvedélyessé, hanem nyomasztóvá tesszük e roppant nagy fontossággal bíró helyiséget. A fénynek szintén elképesztő kedvjavító hatása van, elég csak egy-egy hosszabb szürke telet követő tavaszi napsütésre gondolnunk. Azokban az otthonokban, ahol minden a helyén van, gyönyörű a berendezés, viszont alig van fény, rossz belépni és még rosszabb huzamosabb ideig ott tartózkodni. A meleg, tiszta fény tehát nagyon sokat dobhat az összképen, arról nem is beszélve, mennyire motiváló egy olyan szobában dolgozni, ami fényárban úszik.

Bár a világ inkább fordul a modern megoldások felé, a könyvek, főleg, ha nemcsak dekor-elemként funkcionálnak, remekül emelik a boldog otthon hangulatát. Érthető, hogy a felgyorsult világunk a tájékozódást inkább a telefon vagy az egyéb elektronikus kütyü segítségével oldja meg, viszont az olvasás – a klasszikus értelemben vett olvasás- különlegessége vitathatatlan. Teremtsük meg a saját olvasó kuckónkat, a kedvenc könyveinkkel, egy kényelmes kanapéval, az eredményben biztosan nem fogunk csalódni. Végül, de nem utolsó sorban a körülöttünk lévő rend is nagy szerepet játszik a jó közérzet kialakításában. Rend a lelke mindennek, tartja a régi mondás, aminek igazságtartalmát bizony nem kérdőjelezheti meg senki.