A gyógynövények 4 típusa az energetizálás jegyében

gyógynövények
Gyógynövények

A gyógynövények erejével és jótékony hatásával számos könyv, illetve hosszabb-rövidebb lélegzetvételű cikk foglalkozik. Abban az esetben, ha a valóban nívós írást kívánunk olvasni, mindenképpen érdemes Szabó György, avagy mindenki Gyuri bácsija szerzeményeit kézbe venni, ugyanis a sokak által csak bükki füvesemberként ismert úr a hosszú élete munkásságát fektette bele a természetes alapanyagok, így a gyógynövények lehető legátfogóbb tanulmányozásába.

Kimerültség ellen is remekelnek a gyógynövények

A modern kor és a stressz fogalma sajnos összeforrott egymással. Nem kell messzire menni, elég, ha csak a saját életünkre tekintünk: a folyamatos rohanás, a ránk nehezedő elvárások és teendők egész egyszerűen kiszívják belőlünk az erőt, fáradttá, stresszessé téve minket. Szerencsére van kiút, méghozzá az oly nagyszerű, és sokat próbált segítség formájában, mint amilyenek a gyógynövények.

Kávé helyett gyógytea a reggeli pörgés jegyében

Megszoktuk, hogy a nehezen induló reggeleket egy-két gőzölgő, erős fekete kávé társaságában indítjuk el. A kávé, bár kisebb mennyiségben nem káros, nem a legjobb módja annak, hogy felpörgessük magunkat. Lássuk a leghatékonyabb módjait az energetizálásnak, gyógynövényekre igazítva!

  • – Kakaó. A kakaó köztudottan gazdag forrása a koffeinnek, ám a kávéval ellentétben a fogyasztása nem jár mellékhatásokkal. Ha nem fogyasztjuk, nem leszünk ingerültek és a kávé hiányában fellépő migrén tünetei is elkerülnek. A kakaót egyesek kiváló kedvjavítóként tartják számon. Érdekes, hogy ha egy csésze finom bögre kakaót kortyolgatunk lefekvés előtt, nem kell tartanunk az álmatlanságtól sem.
  • – Ginzeng. Manapság egyre többen ismerik fel az erejét és jótékony befolyását, holott Távol-Keleten a ginzeng alkalmazása túlzás nélkül többezer évre tekint vissza. A gyógynövények e típusából gyógyteát is készítenek, de gyakorta alkalmazzák azt tabletta képében. A természetes élénkítő hatásáról híres ginzeng egyébként nem tartalmaz koffeint, emellett mégis remekül élénkít.
  • – Maté. A mediterrán vidékek lakóinak nagy kedvence a maté. A maténak van koffeintartalma, ám ez még mindig kisebb arányban képviselteti magát ital formájában, mint egy kisebb csésze kávé esetében. Remekül élénkít és energetizál, emellett pedig az abból készített ital roppant finom. A szakértők egyetértenek abban, hogy a maté gazdag az antioxidánsokban, így rendszeres fogyasztása egészségesnek számít.
  • – Ashwagandha. A gyógynövények e verzióját álombogyónak is szokták nevezni, ugyanis segít leküzdeni az kínzó álmatlanságot. Éppen ezért kicsit kakukktojásnak számít a listánkon, azt viszont nem lehet elvitatni a Indiában őshonos ashwagandha-tól, hogy a párját ritkítja, ha a stresszoldás és a túlhajszolt idegrendszer csillapítása a tét.