A gyógynövények fontosság a fitoterápiás eljárásokban

gyógynövények
Gyógynövények

A természet ereje elképesztő! Mi, modern emberek sokszor nem is vagyunk a szerencsénk tudatában, vakon és süketen élünk a folyamatosan rohanó fogyasztói társadalomban. Pedig az élet mozgatórugója, az eleven és lüktető természet a javunkat is szolgálhatja, ha tudjuk, hogyan kell élni a kincseinek a nagyszerűségével. Nem így volt ez azonban a múltban! Alig néhány száz évvel ezelőtt az ember és a természet sokkal szorosabb kapcsolatban állt egymással, mint ma. A múltban élt őseink megkérdőjelezhetetlenül hittek a gyógynövények erejében, megtanulták, hogyan kell azok hatását kiaknázni.

Aztán, „hála” a rohamléptékben fejlődő technológiának, ez az ősi tudás visszaszorult, és már-már elfelejtettük, amit nem szabadott volna. Szerencsére azonban manapság újra megfigyelhetjük a gyógynövények szélesebb körben való felhasználására tett kísérleteket, ami nemcsak az egyszerű emberek, de a modern orvostudomány szakemberei felől is érezhető tendencia. Ennek a törekvésnek a zászlóshordozója a fitoterápia, azaz a gyógynövények jótékony erejének a széleskörű alkalmazása. Az igazság az, hogy nem feltétlenül kell a kémiai úton előállított, szintetikus szerekkel élnünk, ha van egyéb, egészségesebb opció is – mondják a fitoterápia szakértői.

A szóban forgó gyógynövényszakértők átható ismeretanyaggal szolgálnak arra nézve, milyen gyógynövényt érdemes az egyes betegségekre, különféle rendellenességekre használni. Persze ahhoz, hogy ez kiderülhessen a mi személyre szabott esetünkben, mindenféleképpen részt kell vennünk a személyes konzultáción is, amelynek során a profi szakember felméri az egészségügyi állapotunkat, kitérve minden apró részletre. Gyakori, hogy a fitoterápia kínálta lehetőségeket egyfajta kiegészítésként alkalmazzák a páciensek a modern gyógyászat által előírt készítményekhez csatoltan. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a gyógynövények széles spektrumú felhasználást biztosítanak, hiszen alkalmazhatjuk azokat kenőcsként, italként vagy kapszulaként is.

A gyógynövényeknek megvan az a roppant kellemes előnye, hogy azok szedése nem jár mellékhatásokkal. A gyógyító hatásukról híres növényi készítmények az enyhébb betegségek tüneteire, illetve az immunrendszer erősítésére a párjukat ritkítják, de nem volna igaz azt állítani, hogy a súlyos betegségek terén is ilyen hatékonyak volnának. Sőt, ha nagy a baj, nem kerülhetjük ki a szintetikus készítményeket, amelyek jóval erősebbek a gyógynövényes készítményeknél. Azt pedig, hogy mit és milyen mértékben adagoljunk, nem a beteg hivatott eldönteni- az egészségügyi panaszok tapasztalása esetén a lehető leggyorsabban forduljunk szakemberhez, aki majd a vizsgálat után elrendeli a megfelelőnek vélt kúrát.