A horkolás tönkreteheti a párkapcsolatokat?

egészség
Egészség

Az álmatlanul töltött éjszakák bizony nagyon hamar rányomják a bélyegüket az egészségünkre. Annak, hogy esténként képtelenek vagyunk elaludni, esetleg hamar felkelünk, és nem tudunk újra álomba szenderülni, több oka is lehet – az egyik legbosszantóbb pedig kétségtelenül a mellettünk horkoló párunk. Annak, akinek valaha már volt része e vitathatatlanul kellemetlen éjszakai koncertben, szívesen megpróbálna bármit, csak, hogy meneküljön a zajforrás – jelen esetben a házastárs- elől. Sajnos azonban bebizonyosodott, hogy a horkolásnak nemcsak bosszantó velejárói vannak, de akár az egészségünk rovására is mehet a szóban forgó jelenség.

Tudjuk azt, hogy a megfelelő minőségű alvás elengedhetetlenül fontos az egészségesen működő szervezetnek. Az a személy, aki hosszabb ideig álmatlanságtól szenved, hamarosan egy sor kellemetlen egészségügyi problémát is fog tapasztalni. Mivel a test nem képes a szükséges regenerálódásra használni a rendelkezésére álló időt, csökkentett üzemmódban dolgozik, így gyengül az immunrendszerünk, vagyis védtelenebbek leszünk a különböző megbetegedésekkel szemben.

Sérül egyébként az emésztőrendszer is, így az addig jól működő anyagcserés folyamatokban is zavart tapasztalhatunk. Tudjuk azt, ha nem alszunk eleget, másnap a teljesítményünk is mélyponton lesz. Ez nemcsak a munkahelyünkön mutatkozik meg, de a folyamatos álmosság miatt a legegyszerűbb feladatainkat is nehezünkre esik ellátni, arról nem is beszélve, hogy a volán mögött ülve is könnyen rossz döntést hozhatunk-, ami akár balesethez is vezethet. Kanadai tudósok bebizonyították, hogy az a személy, aki huzamosabb ideig „alszik” horkoló társa mellett, előbb vagy utóbb halláskárosodást fog szenvedni.

Persze ez nem jelenti azt, hogy megsüketülhetünk, de az biztos, hogy a fülünknek nem tesz jót a folyamatos, zavaró, hangos zaj. Végül, de nem utolsó sorban a horkolás az addig jól működő párkapcsolatot is alááshatja. Igen, tetszik vagy nem, óhatatlanul is a párunkat fogjuk okolni az álmatlanul töltött éjszakákért, aki viszont garantáltan mérges lesz, ha éjszaka folyamatosan felrázzuk. Két kialvatlan ember nem fér el egy csárdában- így nem kell sokat várni, hogy a stressztől fortyogó felek egymás torkának essenek. Mit lehet tenni? Szerencsére vannak különféle praktikák és tippek a horkolás legyőzésére – ám ez már csak a következő cikkünkben fog kiderülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük