A jóga az új őrület?

jóga
Jóga

Az ember, amióta világ a világ, a teljességre, a mindent kitöltő boldogságra törekszik. A „jó” felé vezető út azonban, úgy tűnik, roppant göröngyös, akadályokkal és nehézségekkel teli – legalábbis mindenki erről panaszkodik. Az igazság az, akármilyen nehéz is elhinni, hogy boldognak lenni sokkal egyszerűbb, mint azt hinnénk. Mi a boldogság? A kérdés komplexitásából adódóan roppant nehéz megtalálni a helyes választ-, ha létezik egyáltalán ilyen. A boldogság sokak szerint az egyensúly – testi és lelki balansz, mindent eltöltő harmónia.

Nos, ha az iménti kijelentésből indulunk ki, a jóga remek lehetőséget nyújt a boldogság elérésére. A jóga közel hétezer éves hagyománya hihetetlenül gazdag és változatos. A születése pillanata óta eltelelt évek alatt a szóban forgó tevékenység, vagy, ahogy sokan nevezik, életvitel, rengeteg változáson ment keresztül. A jógát oktató iskoláknak se szeri, se száma, így már nem is csodálkozhatunk azon a tényen, hogy a jógának rengeteg megközelítési módja van. Viszont, ha kicsit beleássuk magunkat a témába, és megvizsgáljuk az említett iskolák oktatási metódusainak a magvát, rájövünk, hogy az tulajdonképpen minden esetben ugyanaz, csak más kivitelezési formában: a harmónia megteremtésére való törekvés.

A jógáról nem is lehet máshogy, csak szuperlatívuszokban beszélni. Azok a személyek, akik rendszeresen űzik a szóban forgó gyakorlatokat, már rövidtávon pozitív változásról számolnak be az életükben. A mentális és fizikai tisztulás, a balansz megtartása olyan radikális változásokat eszközöl a mindennapokban, aminek jótékony befolyásai az általános kedélyállapottól kezdve, a pozitív gondolkodáson keresztül, az egészséges szervezetig mindent lefednek és átszőnek. A problémák, a leküzdhetetlennek tartott gondok villámcsapásra válnak átláthatóbbá, a motiváció, a célkitűzés pedig egyszerűbb, mint valaha- tartják a jógát űző személyek.

A jógában a legtöbb formagyakorlat a megfelelő légzéstechnikák elsajátítására épül, amelyet, ha helyes végzünk el, fokozzák a szervezet vitalitását is. Tulajdonképpen kijelenthetjük, manapság divatos jógázni. Az, hogy ez a több ezer éves hagyomány trendi lett, vannak jó és rossz hozadékai is. A jó az, hogy a divatőrületnek köszönhetően a jóga egyre több emberhez jut el, a rossz pedig, hogy akik valóban csak azért vágnak bele a gyakorlatokba, mert nem akarnak lemaradni a többiektől, előbb-utóbb mégiscsak elmaradoznak, majd végül teljesen eltűnnek az oktatásokról, hiszen a motivációt nem az életük „kisimítására” való vágy adta, csupán a megfelelési kényszer.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük