A kávé akár a fogyásban is besegíthet

diéta
Diéta

A korán kelés bizony nem tartozik az élet szépségeihez- bár valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva olyan személyek is akadnak szép számmal, akik már a hajnali órákban is aktívak, és örömmel veszik az aznapi kihívásokat. Azért valljuk meg, többen vagyunk, akiknek a rendszeres korai felkelés kisebb traumát okoz, főleg az őszi és téli időszakban, amikor odakinn még sokáig sötét és komor a hangulat.

Ilyenkor mi is lehetne tökéletesebb barát, mint egy – vagy két- finom, forrón gőzölgő feketekávé – cukorral vagy tejszínnel, esetleg azok nélkül, ki-ki a személyes ízlés-világának a függvényében. A kávé remekül energetizál, és megadja azt a kellő löketet, aminek a legtöbben bizony híján vagyunk kora reggel. A legújabb kutatások viszont azt is bebizonyították, hogy a kávé a diétánk megtámogatásában is kiemelkedő szerepet játszik. Persze nem kell ahhoz feltétlenül brit tudósnak lenni, hogy tapasztalhassuk a saját bőrünkön a kávénak az anyagcserére való jótékony befolyását.

A koffein zsírégető hatású, a fokozott anyagcserés folyamatoknak köszönhetően pedig serkenti a fogyás folyamatát. Sőt, a tudósok arra is rájöttek, hogy a rendszeres kávéfogyasztás a kedélyállapotra is pozitívan hat, arról nem is beszélve, hogy a segítségével felvehetjük a harcot a migrén kínzó tünetei ellen is. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy bármennyire is szeretjük az említett italt, a fogyasztását nem fokozhatjuk a végtelenségig –és nemcsak azért, mert nem tudunk majd este nyugodtan aludni, ha nem tudjuk, hol a határ.

Míg a reggeli, maximum a déli feketézés még jót tesz az egészségünkre nézve, különösen az említett anyagcserés folyamatok vonatkozásában, addig a nagyobb mennyiségű kávéfogyasztás negatívan hat a szív- és érrendszer működésére. Maradjunk tehát az arany középúton, és élvezzük a bögrénkben gőzölgő, egyedi aromájú ital ízét egyszer-kétszer a napunk folyamán – de semmi esetre sem többször. Fontos azt is észben tartani, hogy, ha a kávét a diétánk részeként képzeljük el, bármennyire is szeretnénk, cukor nélkül kortyolgassuk azt.