A kgfb szektor egyelőre nyereséges

A kgfb

A kgfb az autós társadalom egyik elválaszthatatlan köteléke. Szó esik róla az év végi kampányban, szó esik róla év közben. Talán ezért mondhatjuk azt, hogy a kgfb szektor egyelőre nyereséges, ezt támasztja alá a nemrégiben megjelentetett PSZÁF legfrissebb, üzleti adatokat tartalmazó jelentése.

Végeredményben nem következett be az a titokban várt és nagy hévvel beharangozott riasztás, hogy a biztosítók a tavaly novemberi kgfb kampányban a baleseti adó hírére olyan mértékben csökkentették volna a biztosítási díjaikat, hogy az az ágazat nyereségét kockáztatta volna.

Tavaly 20 milliárddal csökkent a kgfb szektor bevétele, ez idén feltehetőleg 12 milliárddal fog csökkenni, ez 11,6 százalékos zuhanást jelent a tavalyi évhez képest.

Ez viszont csak a felszín, hisz, ha ehhez hozzávesszük a fedezeti tartalékok befektetési portfóliói által hozott nyereséget, akkor ezzel máris 10 milliárd forint nyereséget írhatunk a biztosítók számlájára.

Ennél fogva elmondhatjuk, hogy fölösleges azt a hírt kelteni, ami újabban egyre többször felröppen, hogy biztosítók vonulnának ki a drasztikus díjcsökkenés nyomán, s ne tudnák ezt a szintet tovább tartani. Sőt, attól sem kell az autós társadalomnak tartani, hogy egy olcsó kgfb díj miatt alacsonyabb szolgáltatást fog kapni, mert igenis a biztosítók tisztában vannak azzal, hogy milyen mélyre mehetnek le a díjak tekintetében.

Ahogyan a PSZÁF jelentés is megállapítja, egyetlen biztosító sem ment le a dömpingár szintjére, mikor meghatározta az aktuális kgfb díjakat.