A munkahelyi kiégés jelei és okai

munkahely
Munkahely

A modern, felgyorsult világ irdatlan tempót diktál, amivel, ha a hullámok felett akarjuk tartani a fejünket, muszáj lépést tartani. A munkahely és a munkaügyek fontossága soha nem látott méreteket öltött, így már nem is csodálkozunk azon, hogy a dolgozó felnőttek legtöbbje frusztrált és stresszes a hétköznapok során. A tendencia viszont azt mutatja, hogy míg a felnőtt lakosság egy része képes az ajtót becsukva a munkaügyi problémákat az irodaházban hagyni, addig a társadalom jelentős része erre képtelen, így magával viszi koloncként azokat a tisztázatlan problémákat, amiket a munkahelyén élt meg. Abban az esetben, ha az utóbbi jelenség hosszútávon lép fel, könnyen kialakulhat az úgynevezett kiégései szindróma. Egy-egy stresszesebb időszak után, esetleg folyamatos nagyobb nyomásnak kitéve a kiégés tünetei nemcsak fizikailag, de szellemileg és lelkileg is kezdenek megmutatkozni az egyéneken.

Mit jelent ez? Nos, a makacs rossz kedélyállapotot, az enerváltságot, a motiválatlanságot a leggyakoribb velejárói a kiégésnek, de az álmatlanság, a depresszió, az étvágytalanság sem ritka tünetek. Ez a fajta kimerültség sajnos nem pihenhető ki egyetlen, kellemes alvással töltött éjszaka alatt, de mint minden egyéb megbetegedés esetén, a korai felismerés és a helyes lépések megtétele esszenciális a probléma megoldása érdekében. A lényeg tehát, hogy ne akarjuk a szőnyeg alá söpörni a gondokat, és főleg ne tegyünk úgy, mintha minden rendben lenne – ezzel a magatartással ugyanis csak súlyosbítunk a bajon. Ha úgy érezzük, aránytalanul nagy a felelősségünk, nem becsülnek meg minket, nem vagyunk motiváltak eléggé, hangot kell adni a rossz érzéseinknek.

A fejlett nyugati országokban például elfogadott tény a „burnout syndrome” kezelése, amire nemcsak a munkavállalónak, de a munkáltatónak is kellő figyelmet kell fordítani. Munkaadóként elsősorban nem szabad gépekként a beosztásunk alatt dolgozó emberekre tekinteni, és muszáj megérteni azt, ha nem tiszteljük és becsüljük a munkájukat, a cég eredményessége már rövidtávon romlani fog. Egyre többen ismerik fel idehaza is, hogy a legnagyobb becsben kell tartani a humán erőforrást, hiszen anélkül az üzlet nem lesz sikeres. Persze kell a szigorúság, de csak akkor, ha indokolt, viszont a pozitív visszajelzést semmiféleképpen nem szabad elhanyagolni. Munkavállalóként pedig a gondolatok szintjén történik meg az első lépés a változtatások felé.

Először ugyanis magunkban kell különválasztani a munkát és a magánéletet, és bármilyen nehéz is: de lejjebb tenni a mércét! Használjuk ki a szabadságok és a munkaszüneti napok nyújtotta lehetőséget is! Az sem gond, ha nincs módunkban kirándulással vagy utazással tölteni az időt, elég, ha megragadjuk a kedvenc könyvünket, esetleg megnézzük a rég vágyott filmet- és utat engedünk a relaxálás kellemes élményének. És ami a legfontosabb: ne hagyjuk magunkat a sárba tiporni! Legyünk tisztában a saját értékeinkkel! Ha úgy érezzük, hosszas megbeszélés után sem hajlandó változatni a felettesünk a hozzánk való magatartásán, esetleg nem szűnik a stressz, nos… sok hal úszik még a tengerben! Megfelelő szakmai tapasztalattal és akaraterővel garantáltan találunk olyan munkahelyet, ahol megbecsülnek, és nem fenyeget a kiégés veszélye – hiszen az egészségünk a legfontosabb és legértékesebb tulajdonunk ezen a világon.