A normalitás vizsgálata pengék hosszadatainak esetében, avagy a retusálatlan pengék tipológiája Vértes László munkássága nyomán

pengék  hossza és funkciója
A pengék hossza és funkciója

A konferencia harmadik előadásában a Vértes László által kidolgozott matematikai-statisztikai módszerről lesz szó. Vértes Arka leletanyagának feldolgozásakor szembesült a felső paleolitikumra jellemző megmunkálatlan pengék tömegével. Feltételezése szerint a pengék hossza összefüggésben van azok funkciójával.

Ennek a gondolatnak az igazolására a boldogkőváraljai depóból előkerült pengéket hozza fel, melyek szerinte egy azonos használati szerep betöltésére készültek, vagyis egy típust alkotnak. Vértes bemutatta, hogy a boldogkőváraljai pengék normális eloszlást mutatnak, ebből következik, hogy az egy funkció betöltésére készült pengék a teljes felső paleolitikumban normális eloszlást fognak mutatni.

Az arkai leletanyag elemzésekor azonban meglepő eredményre bukkant: a teljes hosszadatok lognormális eloszlást mutattak, amit ő igyekezett normális eloszlások sorozatára bontani, így eszköztípusokat elkülöníteni. Az előadásban azt vizsgálom meg, hogy az újabb statisztikai és technológiai eredmények tükrében maradéktalanul helyes volt-e ez a logika?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük