Diéta-bakik, amelyektől valójában hízunk

diéta
Diéta

Manapság a fogyókúrák és a diéták a reneszánszukat élik, hiszen a világbetegséggé kikiáltott elhízás egyre több „áldozatot” szed kortól és nemtől függetlenül. A jelenséget az is erősíti, hogy a napjaink női eszményképe a Rubens-i nőideáltól –kerek, nagy fenék, erős derék- roppant távol áll, hiszen ma az számít sikknek, aki karcsú. A hölgyekről pedig köztudomású, hogy bármit bevetnek azért, hogy tetszenek, nemcsak az ellenkező nemnek, hanem saját maguknak is. Éppen ezért önsanyargató procedúrák egész hadát magukhoz ölelik, amelyek nem egy esetben kegyetlenebbek, mint a spanyol inkvizíció módszerei. A várt eredmény mégis elmarad. Sőt, a mérlegre lépve azt tapasztalhatjuk, ahelyett, hogy a kilóink csökkenő tendenciát mutatnának, inkább gyarapodnak.

A kérdés már csak az, hogy miért? Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk néhány diéta-bakit, amelyek következtében sajnos épp az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk- hízni kezdünk. Van egyébként a jelenségnek szakneve is, ez a bizonyos rettegett yo-yo effektus. Az egyik gyakori hiba a folyamatos evés – a szakértők ugyanis évekig hangoztatták, hogy az, aki fogyókúrázni kezd, naponta legalább 5-6 alkalommal üljön asztalhoz, még akkor is, ha nem éhes. Persze a napi három étkezést minden esetben meg kell tartani, de a túl gyakori evéstől a gyomrunk kitágul – így több ételt kívánunk elfogyasztani, a szervezetünket pedig arra kárhoztatjuk, hogy folyamatosan emésszen, ami egyáltalán nem egészséges.

Nagy hiba a reggeli kihagyása is. Tudjuk azt, hogy a szóban forgó étkezés a nap legfontosabbika, ám sok diétázó már itt megpróbálja lecsípni a napi kalória-bevitelét – és milyen rosszul teszi! Nem kell ahhoz egyetemet végezni, hogy rájöjjünk, aki reggel nem eszik, délben éhesebb lesz – és máris megvan az a bizonyos többlet kalória! A diétázók legnagyobb része úgy fél a krumplitól, mint a tűztől! A burgonyáról azonban bebizonyították, jót tesz a fogyókúra szempontjából, hiszen a rezisztens keményítőtartalmának köszönhetően gyorsan távozik a szervezetből, úgy, hogy nem gyarapítja a zsírpárnáink számát.

Sokan óvakodnak a gyümölcsöktől is, mondván, azokban fruktóz, azaz gyümölcscukor van. Ez bizony igaz, ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy a gyümölcsök rostokban és vitaminokban gazdag energiabombák, amelyeket a diétánkba beépítve nagyon is jót teszünk a szervezetünkkel. Szerencsére a tévhit, miszerint a magas fehérjetartalmú ételek veseelégtelenséghez vezetnek, már rég megdőlt, így a diétázók is nyugodt szívvel beépíthetik az étrendjükbe ezeket az ennivalókat. Sőt, a gazdag fehérjetartalomnak köszönhetően a szóban forgó tápláléktól gyorsan jóllakunk, javul az anyagcserénk és csökken az étvágyunk – emellett pedig az izmainknak is jót teszünk.

Végül, de nem utolsó sorba, azok a lelkes személyek, akik nagy vehemenciával vetik bele magukat a diétába, könnyen elkövetik azt a hibát, hogy minden egyes nap keményen edzenek. Igaz, ami igaz, a tetszetős végeredményhez, még inkább az életmódváltáshoz, a rendszeres mozgás elengedhetetlenül fontos- azonban időt kell hagyni a szervezetünknek is a pihenésre és a regenerálódásra. A tapasztalat azt mutatja, ha elkerüljük ezeket a diéta-bakikat, és elkötelezett hívei leszünk a már említett életmódváltásnak, hamarosan teljes mértékben átalakulhatunk az egészség jegyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük