Egészségesnek vélt szokások sötét oldala

család
Család

Minden felelősségteljes szülőnek egy az álma: a gyermekeik egészségben való felnevelése, felkészítése az életre. E szent ügy érdekében az érintett felek bármire képesek – a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy sajnos sokszor jónak hitt, ám annál veszélyesebb szokásokat ültetnek el a srácok mindennapjaiban. Mi jelen cikkünkben összeszedtünk néhány ilyen „hiedelmet”, és természetesen azt is kivesézzük, miben rejlik azok veszélyessége a gyerekekre nézve. Vajon hányszor hallhattuk kissrácként, hogy üljünk egyenes háttal? Bizony, a szóban forgó intelmet nemcsak otthon vágták a fejünkhöz, de az iskolában is- szinte minden egyes nap.

A kérdés már csak az, jó tesz-e a gyerek hátizmainak, ha folyton merev testtartásban kényszerül ülnie – hosszú órákon keresztül? A válasz egyértelműen nemleges. A szakértők mind egyöntetűen arra a véleményre jutottak, hogy a lehető legegészségesebb testtartás egyben a legkényelmesebb is: kissé lejjebb csusszanva a széken, a hátunkat a háttámlának döntve helyet foglalni. Abban az esetben, ha mégis erőltetjük a merev háttal való ülést, és folyton rászólunk a gyerekre, hogy húzza ki magát, könnyen előidézhetjük a porckorongok elmozdulását, ami már rövidtávon komoly problémához is vezet. Hagyjuk a gyereket lazán, kényelemesen helyet foglalni, és elkerüljük a bajt. Apropó, iskolai szabályok.

Garantáltan találkoztunk már azzal az „okossággal” is, hogy hátizsákot sokkal egészségesebb hordani, mint a csak egy vállunkra nehezedő válltáskát. Eddig ezzel nincs is gond, ám az már egyáltalán nem mindegy, hogy a szóban forgó hátitáska milyen minőséget képvisel. A kutatások alátámasztották, hogy az ortopéd, klinikailag tesztelt darabok bizonyulnak tökéletes választásnak, ha nem akarunk hát-, derék- és vállfájdalomtól szenvedni. A triklozánban gazdag antibakteriális kézfertőtlenítő szinte minden édesanya eszköztárában megtalálható. Az anyukák előszeretettel kapják elő az üvegcsét, ha úgy vélik, a kicsinyükre ráfér az alapos fertőtlenítés – ám a termék túl gyakori használata nem vezet jóra, ugyanis az gyengíti az immunrendszer védekezőképességét. Sőt, az érzékeny bőrrel rendelkező személyek nem is képesek használni a kézfertőtlenítő gélt, mivel a kísérlet hamar allergiás rohamba torkollik.

A gyerekek utálnak fogat mosni, így nem ritka eset, hogy szülőként közelharcot kell vívni a kis csibészekkel a reggeli, illetve esti higiéniás műveletek során annak érdekében, hogy ugyan vegyék elő a fogkefét és fogkrémet, és sikálják át a fogsorukat. Nem szabad azonban túlzottan erőltetni a fogmosást sem, hiszen a fogkrém anyagösszetétele könnyen felboríthatja a száj pH-értékét. Mi a helyzet a szájvízzel? Nos, míg a felnőttek nyugodtan élhetnek ez utóbbi termék kínálta lehetőséggel, a srácoknak egyenesen tilos a szájvíz használata, a már említett okból kifolyólag. Végül, de korántsem utolsó sorban álljon itt egy valóban megdöbbentő tény: a túlzott tejivás káros! Mielőtt még nekiállna kitakarítani a hűtőszekrényt, nyugodjon meg, hiszen valóban csak a tetemes mennyiségű tej huzamos ideig való fogyasztása veszélyes a szervezetre. Gyerekként persze rengeteget hallhattuk mi magunk is, hogy a tej elengedhetetlenül fontos az erős és egészséges csontok fejlődésében, ám a legújabb kutatások arra világítanak rá, hogy ez fordítottan igaz.