Gyógynövények a terhesség alatt?

gyógynövények
Gyógynövények

A gyógynövények létjogosultsága még a mai modern világban is megkérdőjelezhetetlen, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a gyógyszeripar és maguk az orvosságok is belőlük fejlődtek ki. A régi emberek, akár a nagyanyáink és a nagyapáink is, értettek ahhoz, hogyan használják fel a legoptimálisabb hatással a kiskertben, az erdőben és a mezőkön növő növényeket, leforrázták vagy kiszárították azokat, és alkalmazták, amikor arra szükség volt. Manapság az emberek elkényelmesedtek, és hozzászoktak a jóhoz, hiszen az vitathatatlan, hogy a modern gyógyszerek kenterbe verik a gyógynövényeket mind a hatásfokukban, mind a gyors fájdalomcsillapításukban.

Mégis sokan fordulnak inkább az ősi megoldások felé, félvén az innovatív készítmények mellékhatásától. Az igazság persze az, hogy a gyógynövények rendszeres fogyasztásával csak nyerhetünk, de ehhez ismerni is kell azt, amit a szervezetünkbe beviszünk. De mi van akkor, ha valaki várandós? Fogyaszthat-e egyáltalán egy áldott állapotban lévő hölgy a természet ilyen jellegű kincseiből-, hiszen azt tudjuk jól, hogy a gyógyszertári készítmények a terhesség kilenc hónapjára tilosak. Általánosságban elmondható, hogy igen szűkös a lista, ha arról van szó, milyen gyógyteákat ihatunk terhesen. Sokan inkább a várandóságra való felkészülés időszakában fogyasztják a gyógynövényes teákat, hiszen azok egyrészt segíthetnek teherbe esni.

Ilyen például a ginzeng, a barátcserje, a komló és a palástfű. Persze ebben az időintervallumban a méregtelenítés is roppant fontos, nemcsak a leendő édesanyának, de az apának is. Ebben nagy segítségére van a fiatal pároknak az apróbojtorján, a csalánlevél és az aranyvessző is. Mi a helyzet, ha megfogant a baba? Nos, ahogy már említettük, a leendő édesanyák gyógynövényes készítmény fogyasztása ez esetben erősen le van korlátozva. A szakemberek azt mondják, a csipkebogyó vagy a hibiszkusz tea tipikusan olyan ritka folyadék források, amelyek jót tesznek a fejlődő magzatnak. Egyébként kis mennyiségben a citromfű is ajánlott- ez utóbbi segít enyhíteni a szorongást és a nyugtalanságot, amiből, valljuk be, a terhesség folyamán van bőven.

Kisebb adagokban a gyömbér is fogyasztható. A gyömbér az émelygés és a roppant kellemetlen hányinger leküzdésében játszik hatalmas szerepet. Persze akkor sem kell feladni az egészséges és finom teakészítmények szürcsölgetését, amikor megszületett a baba. Sok kismama küzd a szoptatással és az anyatej hiánya miatt fellépő frusztráltsággal. Számukra a köménymagos, az ánizsos és a görögszénás teák hozhatnak pozitív változást. Bármilyen készítménnyel is kívánunk élni ezekben a kényes hónapokban, mindenképpen kérjük ki előtte a szakember véleményét is, hiszen ez esetben nemcsak magunkért, de a bennünk fejlődő életért is felelősséggel tartozunk.