Gyógynövények titkai, avagy miért szeretjük a mentateát?

gyógynövények
Gyógynövények

A gyógynövények szeretete egyidős velünk, az emberiséggel. Manapság szerencsére egyre többen ismerik fel, és méltatják a modern orvostudomány szakembereinek körében a gyógynövényeket. A városlakók többnyire a gyógyszertárak polcairól ismerik a gyógynövényes készítményeket, míg a jóval szerencsésebb vidékeik akár gyógynövénykertet is nevelgethetnek odahaza a hátsó udvaron – amelynek „termése”, az igazi természetes gyógymódok alapanyagai, ezerszer is meghálálják a velük való törődést.

Mentatea, avagy az aromás csodaszer

A mentát sokan szeretik annak karakteres íze és illata miatt. Kitűnő gyógytea készíthető a mentából, arról nem is beszélve, hogy a koktélok kedvenc kiegészítője is egyben. Lássuk, mit nyerünk, ha rendszeresen kortyolgatjuk a mentából készített gyógyteát!

Az emésztőrendszer hőse, a menta

A modern kor embere, ha valaminek híján van, akkor az az idő. Reggeltől estig rohanunk, kapkodva eszünk, ami viszont nagyon hamar rányomja a negatív bélyegét az emésztőrendszerünk működésre. A szakemberek azt tanácsolják azoknak a személyeknek, akiknek baj van az emésztésükkel, hogy rendszeresen kortyolgassanak gyógynövényekből készített gyógyteát. Mivel a mentalevél erős görcsoldó, a fájdalomcsillapításban is hatékonyan kiveszi a részét.

Menta a szép és egészséges hajkoronáért

Egyes kutatások kimutatták, a menta alapanyagú samponok serkentik a hajhagymák növekedését, így abban az esetben, ha szeretnénk kicsit felturbózni a frizuránkat, már tudjuk, mi a teendő.

Ellazít és segíti a koncentrációt

A gyógynövények táborában a menta kiemelt helyet foglal el, már, ami a felkorbácsolt idegrendszer csillapítását és a stressz hatékony csökkentését illeti. Nem utolsó sorban pedig a finom illatú menta, akár aromaterápiás célzattal, de segít koncentrálni, sőt, vannak, akik azt állítják, a memóriát is fejleszti.

Bónusz tipp azoknak, akiket imádnak a szúnyogok

A nyár hónapjai andalító melegségükkel valóságos Paradicsommá változtatják a hétköznapjainkat – bár azok a személyek, akiket a szúnyogok valósággal habzsolnak, valószínűleg nem osztoznak e lelkesedésben. Amennyiben szívesen szabadulnánk meg ezektől a bosszantó kis jószágoktól, cseppentsünk a bőrünkre néhány csepp fodormenta olajat. Amellett, hogy roppant kellemes illatunk lesz, a szúnyogoknak sem lesz kedve megkóstolni minket, ha a gyógynövények aromájába burkolódzunk.