Hálószobatitkok a zavartalan alvás jegyében – gyógynövényekkel

egészség
Egészség

A stressz a legtöbbünk előtt nem ismeretlen fogalom. Bárcsak lehetséges lenne a szorongást a munkanap végén magunk mögött az irodában hagyni, de az igazság az, hogy azt, mint koloncot visszük magunkkal haza, sőt, a legtöbb esetben még az ágyunkból sem tudjuk kikergetni. Nem kell ahhoz brit tudósnak lenni, hogy rájöjjünk, a túlzott stressz nem ideális állapot a nyugodt alváshoz. Mit tehetünk abban az esetben, ha nem szívesen nyúlunk szintetikus, kémiai úton előállított készítményekhez? Szerencsére a gyógynövényekhez ez esetben is bizton fordulhatunk, hiszen azok amellett, hogy hatékonyan segítenek leküzdeni a problémát, mellékhatásokkal sem járnak együtt.

Az elképesztően kellemes illatáról híres levendula például a párját ritkítja, ha a nyugodt alvás a célunk. Sokak kedvenc lila növénye még a roppant zavaró szúnyogokat is távol tartja, ha az ágyunk közelében helyezünk el egy csokrot abból. A bájos fehér virágú jázmin szintén nem marad el a sorból, ha a kellemes kedélyállapot előidőzése kerül terítékre. Sokan tesznek arról említést, hogy a szóban forgó virág illatától jobb kedvűek lettek, ez pedig hatványozottan igaz, ha zavartalan pihenésről van szó. A cserepes jázmint a hálószobánkba téve, zsongító, kellemes élményben lehet részünk, reggel pedig igazi energiabombaként pattanunk majd ki az ágyból. Az Aloe vera hatását, ha minden részletre ki kívánunk térni, akár napestig is sorolhatnánk.

A szóban forgó gyógynövényről valóban csak szuperlatívuszokban beszélhetünk, hiszen amellett, hogy remek gyulladáscsökkentő, az érzékeny bőrt ért sérelmek ellen is kitűnően beváltja a hozzá fűzött reményt. Igaz, ami igaz, az Aloe vera nem a legesztétikusabb növény, de olyan bravúrosan oszlatja el a fejünk felett gyülekező stressz-felhőket, hogy ezt igazán gyorsan megbocsájtjuk neki. Az orvostudomány által már évszázadok óta előszeretettel használt macskagyökér abban az esetben is jól jön, ha nehezen hajtjuk álomra a fejünket.

Teaként elkészítve és kortyolgatva, de már magától az illatától is könnyebbnek érezzük a lelkünket, így a nyugodt, békés alvás sem várat magára sokat. A bájos és kecses vitorlavilágról kevesen tudják, hogy amellett, hogy páratlan esztétikai értékkel bír, a levegőt is megtisztítja a káros anyagoktól. Abban a szobában pedig, ahol mindig üde és friss a lég, a pihenés is könnyebben megy. Kiváló levegő-minőség javító hatásáról ismerszik meg a sokak favoritja, a gerbera is. Az élénk színű növénnyel általában annak vágott formájában találkozunk, ajándék gyanánt, ám a megfelelő kertészkedési információk ismeretében akár cserében is tarthatjuk azt odahaza a hálószobánkban –a zavartalan alvás és a szép álmok jegyében.