Három fantasztikus köhögés elleni gyógynövény

gyógynövények
Gyógynövények

A köhögés nem válogatja meg az áldozatait, hiszen kortól és nemtől függetlenül bárki szenvedhet a szóban forgó jelenségtől. Szeretjük azt hinni, hogy csak a téli hidegben vagyunk kitéve a betegségeknek, ám az igazság az, hogy a kórokozók, vírusok és baktériumok az év bármely szakában veszélyt jelenthetnek a szervezetünkre. Mit tegyünk, ha nem enyhül a köhögés? A megbetegedés tüneteit magukon észlelő személyek előtt általában két járható út áll: felveszik a kapcsolatot a háziorvosukkal, aki több, mint valószínű gyógyszeres kezeléssel lát neki kúrálni a bajt, vagy a saját kezükbe veszik a gyógyulásuk megoldását.

Ez esetben jó szolgálatot tesznek a nagymamáink idejében oly nagy népszerűségnek örvendő gyógyfüvek – olyan csodaszerek, amelyek a legtöbb kertes házzal rendelkező családok udvarán megtalálhatóak. A köhögés elleni gyógynövényeket például előszeretettel használják azok, akiket egy ideje már kínoz az említett jelenség – a végtelennek tűnő, száraz vagy váladékos köhögés. Figyelem! Az alábbi cikk olyan alternatív megoldásokat kínál, amelyekkel enyhíthető a köhögés, azonban, ha nem tapasztal egy-két napon belül javulást, irány az orvos! A köhögés elleni gyógynövények képzeletbeli listájának első helyezettje kétségkívül a kakukkfű. Készíthető belőle szirup és tea, de némi illóolajjal megbolondítva akár a szobák levegőjét is megtisztíthatjuk a segítségével, ha a párologtatás mellett döntünk.

A váladékoldó és fertőtlenítő hatású kakukkfű tea receptje könnyen elkészíthető, nem is kell hozzá más, csak két evőkanál az említett növényből, amit fél liter forrásban lévő vízzel kell nyakon öntenünk, és minimum negyedórát hagynunk, pihenni. Abban az estben, ha a család szeme-fényének készül a tea, elég 7-8 percig pihentetni a főzetet. Az elkészült teát a felnőttek a nap folyamán egyenletesen elosztva kortyolgathatják, míg a gyerekeknek elég abból 3-5 evőkanállal adni, az egész napra elosztva. Ha viszont a gyermek még nem töltötte be a második életévét, a kakukkfű tea tilos a számára! Aki nem kedveli a teákat, használhatja az elkészített folyadékot gargarizálásra is. A másik közkedvelt gyógynövény a köhögés elleni harcban a zsálya. A zsályából készített tea egy teáskanál zsályafűből és 2 deci forrásban lévő vízből áll. Az elkészült folyadékot elég 10 percig pihentetni.

Mivel a zsályateának roppant markáns íze és illata van, valószínűleg nem lesz a gyermekünk kedvence, de egy próbát mindenképpen megér az ital felajánlása, hiszen a tea hihetetlenül hatékony a lerakódott váladék feloldásában. Végül, de nem utolsó sorban tegyük górcső alá a lándzsás útifüvet is. A szóban forgó növény hatalmas szereppel bírt a történelem folyamán a penicillin felfedezése előtt, sőt, bátran kijelenthetjük azt is, hogy az említett jelentős nap előtt a tüdőbetegek gondozására szinte nem is volt más módszer az orvosok kezében, mint a lándzsás útifű. A gyerekek körében is közkedvelt gyógynövényt akár házi készítésű sziruppá is főzhetjük, amihez nem is kell más, mint a lándzsás útifűből készített teakeverék (2 deci víz, 2 teáskanál útifű) újbóli felfőzése, majd 200 gramm mézzel való vegyítése. Naponta akár a három alkalommal is fogyasztható szirup kiváló köhögés ellen, és ami még jobb, a kis lurkókkal sem kell közelharcot vívnunk, hogy hajlandóak legyenek meginni a szóban forgó méltán híres csodaszert.