Házi praktikák a horkolás ellen

egészség
Egészség

Tegyük a kezünket a szívünkre, és valljuk be őszintén: már egyetlen egy átvirrasztott éjszaka után is jóval morgósabbak vagyunk, mint általában. De mi a helyzet azokkal a szerencsétlen személyekkel, akiknek több egymás utáni éjszakán –heteken, sőt hosszú hónapokon keresztül- kijár ebből a „jóból”? E kérdésre csak az tudna őszinte, noha keresetlen választ adni, akinek a párja krónikusan horkol. Elemezzük röviden a szóban forgó rendellenességet, leszögezve azonnal az elején, hogy a horkolástól nemcsak az szenved, aki hallja, de az is, aki tevékenyen űzi.

Miért? Nos, a válasz roppant egyszerű. Aki mellett horkolnak, egy darabig tűri a megszűnni nem akaró zsivajt, ám egy idő után „finoman” felébreszti a horkolót – általában a könyökét használva–, aki aztán zsémbes lesz attól, hogy a legszebb álmából rázták fel. Így egyik fél sem alszik megfelelő minőségben, ami miatt a páros mindkét tagja másnap hajlamosabb lesz a zsémbelésre. Innen pedig már egyenes út vezet a kimerültséghez, illetve a másikat okoló veszekedésekhez. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a horkolás az egészségre gyakorolt negatív hatásával – most azokat a lehetséges házi praktikákat vesszük sorra, amelyek gyógyírt jelenthetnek a gondra.

Az egyik leghatásosabb módszer a horkolás ellen az alvási pozíció megváltoztatása. A tapasztalat azt mutatja, az, aki az oldalán fekszik, könnyebben veszi a levegőt, mint az a személy, aki a hátán pihen. A nagyobb párna beszerzése szintén gyógyír lehet a bajra, ugyanis több kutatás is alátámasztotta, hogy, ha a fejünk magasabban van, a nyelvünk nem torlaszolja el a torkunkat, így kevesebb az esély a kellemetlen horkantások kialakulására is. Az orvosok az alkoholos italok fogyasztásától is óvnak minket, különösen a lefekvés előtti órákban.

Az alkoholtól ellazulnak a torok izmai, így egyenes út vezet a horkoláshoz. Sok esetben a szoba túl száraz levegője a ludas, ugyanis így könnyen bedugul az orrunk, és létrejön a szóban forgó kellemetlen szituáció. Erre szerencsére van megoldás, méghozzá a kellemes illatú párologtatók formájában. A párologtató ellazítja a testet, feltölti a lelket, megnyugtatja a szellemet –emellett pedig a légutakat is megnyitja, így borítékolva előre a zavartalan alvást. A gyógynövények közül a borsmenta a párját ritkítja, már ami a horkolás elleni harcot illeti. A borsmenta inhalálva kitisztítja az orrüreget és a légutakat, ám finom teaként elkészítve is roppant hatékonynak bizonyul, közvetlenül lefekvés előtt egy-két órával elkortyolgatva.

Egyes kutatások azt is bebizonyították, hogy az erősen horkolók egyben erősen dohányzók is. Leszokni a cigarettáról nem egyszerű folyamat, ám az igazság az, hogy az erőfeszítéseink több fronton is kárpótolnak majd minket, már ami az egészségünket és a jó közérzetünket illeti. Amint azt láthatjuk, a horkolás megszüntetésének vannak házi praktikái, ám ha ezek hatástalannak bizonyulnak, még mindig módunkban áll kés alá feküdve megműttetni magunkat. A beavatkozástól félőknek jó hír, hogy a procedúra kis volumenű eljárás, és garantáltan megszünteti a bajt.