Hogyan ronthatjuk el a gyereket a legkönnyebben?

család
Család

A gyerekvállalás egyszerre szép és roppant nehéz dolog. Szép, hiszen a család, ha kiderül, hamarosan új kis jövevénnyel gazdagszik az életük, olyan örömteli pillanatokat fog megtapasztalni, ami az egyik legritkább és legtisztább dolog az emberi lét folyamán. Az újszülött valóban csodás pillanatokkal ajándékozza meg a szülőket és nagyszülőket, de emellett rengeteg törődést is igényel, ami, valljuk be, fárasztó és kimerítő, úgy fizikailag, mint lelkileg. Az első nehezebb napok után az idő szárnyra kell, mi pedig szülőként könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az édes kis csöppség, aki tegnap még a karunkon pihent békésen, ma már kevésbe édes formában a szupermarket padlóján fetrengve ordít és követelőzik.

Ugye, nem ezt a folytatást várta? Sajnos azonban elmondható, hogy manapság a gyermekeink királynőként és királyként uralják nemcsak a szívünket, de az életünk minden apró szegmensét is. Tanulmányok százai íródtak már a témában, de úgy tűnik, a szülők nem akarják beismerni, sőt, egyáltalán észrevenni a hibájukat. Mi lenne ez a hiba? Nos, a nevelés során történő „nem” szócska használatának teljes hiánya. Bizony, a mai szülők sajnos képtelenek nemet mondani a csemetéiknek, ezáltal olyan korlátlan hatalommal ruházzák fel őket, hogy még az ókori istenek is szégyenkezve-pironkodva csóválnák a fejüket e tejhatalom és szupererő láttán.

Aki úgy gondolja, túlzunk, a legközelebbi bevásárló túra alkalmával járjon nyitott szemmel: nem kell sokat várni, hogy megérkezzen a színre az első végtelenségig elkényeztetett gyermek, aki, ha nem kapja meg azonnal, amit megkívánt, roppant kellemetlen helyzetbe képes hozni a szüleit a lehető legelképesztőbben kreatív módon. A sírás és a fenyegetőzés persze mindig meghozza a gyümölcsét, hiszen a sebzett szívű szülő azonnal rohan teljesíteni a kicsinye éppen aktuális vágyát. Most sokan jogosan tehetik fel magukban a kérdést- vajon hol rontottuk el? Vajon mit akar ez a rengeteg felnőtt kompenzálni? Talán már elfelejtettük, hogy a ’nem’-nek igenis szükséges helye van a nevelési folyamatokban?

Az a gyermek, aki nem tanulja meg, hogy nem kaphat meg mindent a világon, a féltő gondolkodással kibélelt családi fészekből kirepülve nagyon súlyos problémával fogja szembetalálni magát. Az életben, mint ahogy az már lenni szokott, nem minden igazságos, de az a fiatal felnőtt, aki hozzászokott, hogy mindig neki van igaza, elég csak ehhez felemelnie a hangját, bizony nagyot fog csalódni a való világ láttán. Mi a teendő szülőként, hogy ezt elkerülhessük? Nos, ahogy a cikkünk elején már megfogalmaztuk egyszer, a nevelés nem könnyű, sőt. Tudatosan kell minden percét annak megélni, és olyan szellemben átadni a tudást és a világnézetet a gyermekünknek, hogy az a családi ház védelmi sáncát elhagyva ne becsapva és átverve érezze magát, hanem felvértezve és támogatva az élet nehézségeivel szemben.