Ideális munkahely- létezik-e egyáltalán?

munkahely
Munkahely

A gyermeki lelkesedés és képzelőerő fantasztikus dolog. Kissrácként elképzelhetetlennek tartottuk, hogy az álmaink és a céljaink ne valósuljanak meg egyszer. Érdekes és izgalmas munkahelyet álmodtunk meg magunknak, és az sem állított meg minket az ábrándozásainkban, hogy egyik nap űrhajósok, másnap pedig állatorvosok akartunk lenni. Aztán eljött a vágyott felnőttkor, és bizony rá kellett jönnünk, az élet nem fenékig tejfel, a munka pedig, amiért havonta pénzt kapunk, a jobbik esetben is az elviselhető kategóriába tartozik.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, kevesen vannak, akik a hobbijukkal keresik a kenyerüket, és még kevesebben, akik ki merik jelenteni- „megtaláltam az ideális munkát!”. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy minden szempontok szerinti tökéletes munkahely nincs. Mindenütt adódnak problémák, kisebb nézeteltérések, sőt, az egyébként örömmel végzett feladatokba is beleszürkülhetünk kissé. Ám, ha jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, azt már joggal nevezhetjük ideálisnak. De mik azok a tényezők, amelyek elmozdítanak minket a jó-rossz képzeletbeli skáláján?

Nos, a munkahely tisztaságától kezdve, a segítőkész kollégák meglétén keresztül, egészen a vállalati kultúráig bármi közrejátszhat abban, hogyan ítéljük meg a helyet, ahol a hetünk jelentős részét töltjük. Persze az is roppant fontos, hogy érezzük, megbecsülnek minket –ha ez a szegmens hiányzik, a motiváltságunk is hamar a múlté lesz. Mi a helyzet az anyagiakkal? Nos, a munkahely nem attól lesz ideális, hogy „halálra” fizetnek minket, de persze a fizetés milyensége abszolút nem utolsó szempont- csupán nem feltétlenül az első.

Kaphatunk igazán remek fizetést, ha egyébként nem értjük meg magunkat a munkatársakkal, a főnök pedig állandóan „nyaggat”- így előre borítékolhatjuk az általános rossz közérzetet és a stresszt, amiért egy idő után már a pénz sem kárpótol. Az ideális munkahelyi rendszerben nem vagyunk megfékezve az előrehaladásban. Az ambiciózus magatartás, az egészséges becsvágy és a tanulás szeretete további fejlődésre sarkall minket. Az új mérföldkövek elérésével pedig nemcsak emberileg leszünk többek, de a fizetésünk is javulhat, így még több késztetést érzünk arra, hogy az adott vállalat érdekeit szolgáljuk – tehát tulajdonképpen mindenki jól jár.

Tiszta környezet, kedves kollégák, jó bérezés- mi kellhet még ahhoz, hogy ideálisnak tartsuk a munkánkat? Természetesen a jó vezető, akitől nem rettegünk, hanem akit tisztelünk-, aki nem parancsokat osztogat, hanem vállvetve küzd a munkatársakkal a közös célokért. Abban az esetben, ha az imént felsorolt jellemzők igaznak bizonyulnak a munkahelyünkre, joggal kijelenthetjük, megtaláltuk a számunkra ideális állást! Ezt észben tartva pedig könnyebb lesz elviselni a nehezebb, fárasztóbb napokat – főleg, mivel ezek valóban elkerülhetetlenek.