Karácsonyozás a munkahely? Ne érje felkészületlenül a szituáció!

munkahely
Munkahely

Karácsony. E szó annyiféle változatos érzést kavar fel az emberi lélekben! A szóban forgó ünnepben benne van a meghittség ígérete, a finom vendégváró asztal csalogató illata, a családdal és a barátokkal töltött minőségi idő és az őrület határára hajszoló nagy roham a tökéletes karácsonyi ajándék megtalálásáért. Igaz, ami igaz, évről-évre frappáns és egyedi ajándékkal szinte lehetetlen előrukkolni, de –mivel szeretettel adunk- a családtagok általában hajlandóak szemet hunyni a sablonos meglepetések fölött. De mi a helyzet a kollégákkal?

Bizony, annak a személynek, akinek a munkájából kifolyólag több emberrel összezárva kell töltenie a hétköznapjai jelentős részét, karácsony tájékán az orra alá dugnak egy sapkát, amiben a kollégák nevei vannak kis cetlikre felírva. A húzott munkatársat pedig meg kell ajándékozni. A tapasztalat viszont azt mutatja, soha nem azt húzzuk, akit szeretnénk vagy ismerünk, így kénytelen vagyunk megbirkózni a kihívással: olyan személynek kell frappáns és ütős ajándékot választani, akinek szinte semmit nem tudunk az ízlés-világáról. Mi a teendő ebben az áldatlan állapotban? Nos, először is, ne essünk kétségbe, hiszen a fejetlenség rossz tanácsadó. Szerencsére a modern világunkban semmi sem marad rejtve, „köszönet” a facebooknak.

A tökéletes ajándék utáni hajszát is kezdjük az említett social media platformján, így avanzsálva furfangos detektívvé. A húzott személy adatlapját böngésszük alaposan át, hiszen szinte kizárt, hogy ne tenne valamelyik postjában említést a kedvenc könyvéről, filmjéről vagy bármilyen hobbijáról. A megszerzett tudást mindenképpen használjuk fel az ajándékvásárlás során. Ha az internet mégsem adja meg az áhított választ, folyamodjunk a már jólbejáratott módszerhez, és keressük fel az aktuális kolléga legközelebbi munkahelyi barátait. A legnagyobb titoktartás közepette kérjük meg ezeket a személyeket, mondjanak pár szót a meglepni kívánt félről, mi az, amit szeret, illetve mi az, amit garantáltan sablonosnak tartana.

Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva egyik fent említett út sem járható, maradnak a standard megoldások, azaz az olyan ajándékok, amelyek, bár nem személyesek, mégis garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményt. Ilyenek például a finom csokoládé különlegességek, a ritka, drága kávék vagy teák, természetesen díszdobozban prezentálva. Bár a hölgyeknek könnyebb örömet okozni a fent említett frappáns megoldásokkal, az urakat sem nehéz levenni a lábáról egy-egy markáns, kuriózumnak számító itallal. Válasszunk bármit, a lényeg, hogy ne garasoskodjuk el a feladatot-, ami persze nem azt jelenti, hogy ki kellene fosztani a családi kasszát, csupán azt, hogy ne féljünk kicsit mélyebbre nyúlni a zsebünkben a sikeres végeredmény érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük