Kérdések, amiket soha nem tegyünk fel egy gyermektelen hölgynek

család
Család

Nem is kérdés, hogy a gyermekáldás mennyire fantasztikus esemény! Rádöbbenni arra, hogy egy új kis élet növekszik bennünk, a párunkkal közösen készülődni a család leendő szeme fényének az érkezésére egész egyszerűen összehasonlíthatatlan fontosságú mérföldkő a házastársak életében. Igen ám, de mégis sok pár van, akiknek nem lehet része ebben a csodában – vagy saját akaratukból, vagy pedig azért, mert nem tartoznak a természet kegyeltjei közé. Így vagy úgy, nincs annál tapintatlanabb dolog, mint ezen párok magánéletében való turkálás, amelynek keretein belül azt kérdezgetjük, mikor lesz már gyerek a háznál? A kérdés nemcsak az abszolút érzéketlenség kategóriájába tartozik, de mélyen sértő is a felekre nézve.

Mi jelen cikkünkben összeszedtünk néhány nyomós indokot annak kapcsán, miért kell magunkat távol tartani a másik magánéletétől. Nos, kijelenthetjük, hogy modern korban élünk, ahol a szebbik nem képviselői is egyre elismertebb szerepeket tölthetnek be- nagy előrelépés ez ahhoz képest, hogy a nőknek alig 100 évvel ezelőtt még szavazati joguk sem volt, és az anyaságon kívül mással nemigen foglalkozhattak. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy még ebben a modern korban sem ismeri el mindenki a nők egyenjogúságát, és görbén néz arra a 30-as éveiben járó hölgyre, aki esetleg felvállalja: nem kíván anya lenni – vagy éppenséggel nem most kíván anya lenni, hiszen előbb a karrierjére szeretne koncentrálni.

Bizony, a karrier sokak szerint még mindig az ördögtől való rossz a nők esetében, hiszen az sokkal inkább a férfiak privilégiuma. Nos, orvosi tesztek egész hada bizonyítja, hogy a hölgyek egész nyugodtan hagyhatják a gyermekáldást akár 35 éves koruk utánra is, hiszen, amíg egészségesek, és az érő petesejtekkel sincs gond, addig a kockázat sem sokkal magasabb, mint 20-on éves korban. Ennek tükrében tehát igazán szívtelenség egy nőt arról faggatni, miért nincs még gyermeke, „hiszen ketyeg már az a bizonyos óra”- ha az adott személy előbb az egzisztenciateremtés oltárán szeretne áldozni, az ő saját magánügye-, mint ahogy az is, ha egyáltalán nem szeretne gyermeket vállalni az élete során. Egyébként is számtalan olyan külső tényező van, ami befolyásolja a párokat a döntésben, az anyagiaktól kezdve, a zűrzavaros kapcsolaton keresztül egészen a lakhatásig.

Mivel ezeket a tényezőket általában a párok nem kívánják a nagyérdemű orrára kötni – s miért is tennének így?-, nem tudhatjuk, éppen milyen darázsfészekbe nyúlunk bele az oktalan faggatózással. Végül, de korántsem utolsó sorban, a leggyakoribb ok, ami miatt a pároknak még az érett éveik alatt sincs gyermekük, az a meddőség. A meddőség, sajnos, sújthatja a párkapcsolatban élők bármelyik tagját, mégis a köznyelv a leggyakoribb esetben a nőkkel kapcsolja azt össze. Bárhogy is legyen, az biztos, a meddőség iszonyatos lelki teher, amit méltatlan és aljas dolog lenne a folyamatos tapintatlan kérdezgetéssel tetézni. Mivel pedig nem tudhatjuk, mivel küzdenek éppen az embertársaink odahaza, inkább kerüljük az egyébként is olyan magánjellegű kérdéseket, amikkel óhatatlanul is a mások lelkébe tiporhatunk.