Mi a különbség a megcsalás és a hűtlenség között?

család
Család

Nincs is annál csodálatosabb, mint amikor két szerelmes szív egyszerre dobban. A szerelem kezdeti, rózsaszín fázisában bizony el sem tudjuk képzelni, hogy egyszer vége lesz ennek a csodás érzelemnek, így érthető, ha kizárjuk a hűtlenség lehetőségét is. Hűtlenség. Önnek mi jut eszébe e szóról? A legtöbben azonnal a megcsalásra gondolnak, tehát arra, ha a párkapcsolat egyik fele egy harmadik személy társaságában „múlatja az időt”. Az igazság viszont az, hogy többféleképpen lehetünk hűtlenek a másikhoz, nemcsak a testiségen keresztül, bár kétségtelen, hogy ez az egyik legocsmányabb módja a másik átverésének.

A párkapcsolatok egyébként is roppant komplex téma, sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy sok viszony a kívülállóknak tökéletesnek tűnik, ám a mélyben sajnos nem ilyen idilli a helyzet. A kezdetben nagy fellángolás az idő múlásával kiüresedik, s bár a felek továbbra is megosztják egymással a lényegi dolgokat, az a csibészes összetartozás, a kellemes esti összebújások, elejtett félszavakon alapuló közös megértés már a múlté. Ebben a stádiumban talán el lehet időzni kissé, ám a mérleg nyelve előbb-utóbb valamelyik irányba elbillen – sajnos a legtöbbször a megcsalás vagy a szakítás felé. Az igazi nagy veszélyt azonban a bizalom megingása jelenti. A jól és boldogan operáló párkapcsolatok tagjai nem titkolóznak egymás között.

Amennyiben ez mégis megtörténik, sőt, ki is derül, az hazavágja a felek közötti bizalmat. Itt aztán rengeteg kérdés merül fel, ami csak még tovább rombolja az amúgy is gyenge lábakon álló kapcsolatot. Ebben a több sebből vérző bizalmi helyzetben elég csak megjelenni egy harmadik, izgalmasabb és érdekesebb személynek ahhoz, hogy a megcsalás valósággá váljon. Még egyszer hangsúlyozzuk: a félrelépés nem feltétlenül minden esetben jelent egyet a testi kapcsolattal. A szakértők azt állítják, a párunk összehasonlítgatása, majd negatív megítélése már szintén hűtlenségnek számít. Természetesen nem az indokolt, megalapozott helyzetekről beszélünk, hanem sokkal inkább azokról, amikor valaki már lélekben messze jár az egykor imádott embertől. Nyilván az összehasonlítás nem igazságos, hiszen a kihűlő-félben lévő kapcsolat árnyékában bizony könnyen ítélünk negatívan.

Magyarán, a másik sokkal okosabb, szexibb, érdekesebb és izgalmasabb, mint a párunk. Abban az esetben pedig, ha egy kapcsolatban jelen van a titkolózás, a másik személyének a leminősítése, a rendszeres veszekedések, akkor a megcsalás sem várat magára sokat. A hűtlenségnek, amint azt látjuk, ezer arca van, az okokat és azt, hogy kinek van igaza, egy kívülálló pedig nem értheti meg, csak az, aki benne van a széthulló-félben lévő kapcsolatban. Amennyiben érintett személyként érezzük a jeleket, egyet tehetünk: tiszta vizet kell, hogy öntsünk a pohárba. Így kell tennünk akkor is, ha éppen mi vagyunk azok, akik félrekacsingatunkk. Izgalmas harmadik, ide vagy oda, magunknak is tartozunk annyival, hogy méltó módon zárjuk le az egykor örökre szóló szerelemnek tartott, mára megkeseredett viszonyt.