Mi köze az elhízásnak a munkahelyünkhöz?

munkahely
Munkahelyi elhízás

Látszólag semmi – viszont, ha kicsit mélyebbre ásunk a témában, rájövünk, hogy nagyon is sok. Azt persze mindenki hallotta már, hogy az ülőmunka milyen káros az egészséges szervezetre nézve, sőt, az elhízást is elősegíti, viszont a legújabb kutatások bebizonyították, számos egyéb munkahelyi tényező játszik közre a gyarapodó kilók számának a tekintetében. Először is, a társaság roppant nagy szerepet játszik a munkahelyi elhízásban. Hihetetlenül hangzik? Nos, emlékezzünk csak vissza a hektikus tinédzser éveinkre, amikor azért tettünk meg egy számunkra nem túl vonzó dolgot, mert a baráti kör, a haverok azt jónak tartották, sőt, mi több, el is várták!

Igen, igen, pontosan az egy-két száll elszívott cigire, és a buliban elfogyasztott sör esetére gondolunk. Talán, ha annak idején nem olyan lett volna a társaságunk, amilyen, mi is máshogyan alakítottuk volna az akkori életünket. Ugyanez igaz a munkahelyi közös étkezésekre is! És akkor még nem is beszéltünk a számtalan szülinapi buliról, munka utáni összeröffenésről, vagy az ebédidőben ránk kínált falatokról! Mai modern rohanó világunkban szinte lehetetlen bármit is pontosan megtervezni. Ez alól a sajnálatos tendencia alól nem képez kivételt a munkahelyi ebéd megtervezése sem.

Lehetséges, hogy a nap elején elhatároztuk, ma ebédre csakis friss, egészséges és tápláló ételt fogunk fogyasztani: mire a bokros teendőinktől elszabadulunk, és valóban odaérünk, hogy ehessünk, a salátából gyorsan bekapdosott pizza lesz. Vádolhatjuk a rosszul megtervezett napot, hibáztathatjuk a főnököt vagy határidős projektet, a lényegen mit sem változtat a „takarózás”. Hihetetlennek tűnik, de a munkahelyünkön uralkodó fények, színek és hőmérséklet is befolyásolja, mennyit nyom alattunk a mérleg. A tudósok bebizonyították, a félhomály bizony arra ösztökél, együnk minél többet, mint ahogy a túlzott hideg hőmérséklet is. Ahogyan azt már a cikkünk elején is érzékeltettük, az ülőmunka bizony nem épp karcsúsító hatásáról híres.

A sokáig való egyhelyben tartózkodás nemcsak az izmainkat gémberíti el, de az anyagcserénket is lelassítja. Jó ötlet lehet néha félbeszakítani azt, amit végzünk, és a monotonitás mókuskerekéből kiszakadva felállni és megmozgatni az elgémberedett testünket. Sőt, ha alkalom nyílik rá, akár az ebédszüneteket megkurtítva sétálhatunk is egy nagyot a közeli parkban. A stresszes élethelyzetek a legtöbb ember számára fogyással járnak, ám olyan személyek is akadnak szép számmal, akik a nehéz lelki megpróbáltatások gyötrelmeit az étkezések nyújtotta élvezettel próbálják feloldani. Mondanunk sem kell, innen egyenes út vezet az elhízáshoz. Mi akkor a teendő? Hogyan álljuk a sarat a mindennapok megpróbáltatásaival szemben? Nos, a helyzet az, hogy erős kitartással, megfelelő tervezéssel és odafigyeléssel elkerülhetjük a munkahelyi elhízás veszélyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük