Mi mindenre jó a körömvirág?

gyógynövények
Gyógynövények

Bizonyára már Ön is sokat hallotta, hogy a kiskertünk, ha tudatosan használjuk fel annak tartalmát, felér egy kincses ládikóval, ugyanis számos olyan gyógynövénynek ad „otthont”, amelyeket felhasználva kikerülhetjük a kémiai úton előállított gyógyszertári szereket – és azok sokszor tapasztalható kellemetlen mellékhatásait. Jelen cikkünkben az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő gyógynövényt tárgyaljuk meg részletesen: a méltán híres körömvirágot.

A nagymamáink szava-járásával élve a körömvirág mindenre jó: megehetjük, megihatjuk és kenhetjük is a bőrünkre. Az egyik legsokoldalúbbnak tartott gyógynövényt már a középkorban is „istenségként” tisztelték, és úgy tartották, akár csodára is képes. A középkori ember a körömvirágot a leggyakrabban a gyomortáji panaszokra és a máj betegségeire használta. De ez csak a jéghegy csúcsa: a szóban forgó gyógynövény kellemesen ellazítja a megfáradt testet és lelket, remekül oldja a kínzó görcsöket, enyhíti a köhögést, sőt, magát az asztmát is, oldja a stresszt, fertőtlenít és csökkenti a különféle gyulladásokat is. Hosszútávon történő alkalmazása javítja a látást, tisztítja a szemfeneket.

Teaként alkalmazva a hölgyek nagy kedvence, ugyanis a markáns illatú és ízű gyógykészítmény azokon a bizonyos nehezebb napokon is segít ellazulni, ugyanis csökkenti a menstruációs görcsöket. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, három- négy bögre tea heti rendszerességgel történő fogyasztása helyreállítja a ciklus-problémákkal küzdők menstruációját is. A körömvirág a sebgyulladás leküzdésében is hatalmas szerepet játszik, főleg kenőcsként alkalmazva. A szóban forgó kenőcsöt a tapasztalt anyukák akkor is magukkal viszik gondosan a bőröndbe csomagolva, amikor a család apraja-nagyja nyaralni indul. Nyáron különösen óvatosnak kell lennünk az erős UV sugárzás miatt, ami különösen a kicsik érzékeny bőrére van káros hatással.

Szerencsére a körömvirágból készített kenőcsök remekül gyógyítják az irritált, leégett bőrfelületet is, így enyhülést hoz a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A jó hír az, hogy némi utánajárással és a fontos alapanyagok beszerzésével akár mi is elkészíthetjük a szóban forgó kenőcsöt. A roppant hatékony recept a következő összetevőkből áll: 250 gramm sertészsír, egy-két púpozott kanál körömvirág szárazon összetörve. A hozzávalókat keverjük össze, főzzük fel, majd hagyjuk pihenni egy éjszakán keresztül. A másnapra elkészült kenőcsöt száraz, hűvös helyen tároljuk. Persze akár meg is vehetjük a körömvirág kivonatot tartalmazó krémet a gyógyszertárban is, ha nem áll módunkban házilag elkészíteni azt. A fentiek ismeretében már nem is csodálkozunk azon, hogy a körömvirágról csak és kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni!