Mit jeleznek az arcbőr elváltozásai?

egészség
Egészség

Az egyik leghasznosabb szervünk, a bőrünk, elképesztően nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Óriásira tud nyúlni (például a terhesség alatt), majd a rugalmasságának köszönhetően szinte észrevétlenül vissza is zsugorodik az eredeti méretére. Megóvja a belső szerveinket a sérülésektől, nagy szerepet játszik a hőszabályozásban, emellett pedig formálja is az alakunkat. A bőrünk sok mindent el is árul rólunk. Ha ragyogó, rugalmas, üde színű és esztétikus, az azt jelenti, hogy odabenn is minden rendben, egészségesek vagyunk. Ennek persze az ellenkezője is igaz. Észrevette már, hogy egyes személyekre ránézve az utcán, azonnal megállapítjuk magunkban, hogy bizony a szemlélt fél beteges lehet? Rossz bőrben van –szoktuk gyakorta megjegyezni.

Mi a jelen cikkünkben összeszedtük azokat a jeleket, amelyek árulkodóak lehetnek – ha a saját bőrünkön tapasztaljuk ezeket, okunk lehet gyanakodni. Az igazság az, hogy kiskamaszként szinte mindnyájan szenvedtünk a bőrhibáktól – a sokszor a fontos randevú előtt kibújó pattanásoktól, mitesszertől vagy a zsíros bőrtől. Persze mindezt a későbbi évek észrevétlenül „letakarítják” az arcunkról, azonban a tapasztalat azt mutatja, rengeteg felnőtt küzd az említett bőrproblémáktól jócskán a kamaszévek elmúlta után is. Mi állhat a jelenség hátterében? Nos, majdnem minden esetben a nem megfelelő táplálkozás. A túl sok glutén és a túlságosan is zsíros ételek az arcbőrön is meglátszanak, amellett, hogy pluszkilókhoz és elhízáshoz is vezetnek.

Ha az ellenkező jelenséget tapasztaljuk, azaz a túl száraz bőrt, akkor többnyire a nem megfelelő folyadékbevitelt okolhatjuk. Azt már unalomig hallhattuk, mennyire fontos a kielégítő mennyiségű vízfogyasztás a napunk folyamán, sőt, sokan egyenesen azt tanácsolják, meg ne álljunk 2,5 liter alatt. Az biztos, hogy a jó minőségű víz széppé és rugalmassá teszi a bőrünket, így sokkal fiatalabbnak, nem utolsó sorban pedig egészségesebbnek is fogunk látszani. A múltban, sok kultúrában szépnek számított a sápadt arcbőr, hiszen az eleganciát és a kifinomult modort hivatott jelképezni. Manapság már más a helyzet, és bár az arcbőr színe többnyire öröklött dolog, elmondhatjuk, hogy a sápadtság minden, csak nem az egészséges szervezet védjegye.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a genetikán túl az életvitelünk is nagy szerepet játszik a kérdésben, ugyanis a rendszeres kialvatlanság vagy a hajnalig tartó bulik is rányomják a bélyegüket az arcunk színére. Ha ennek ellenére mégis huzamosabb ideig áll fenn a kóros sápadtság, jobb, ha kivizsgáltatjuk magunkat, hiszen állhat a jelenség hátterében akár vérszegénység is. A másik gyakori rendellenesség, ami óva inti az embert, a herpesz. A herpesz szinte minden esetben azt jelenti, hogy nem elég erős az immunrendszerünk – ez esetben fontos fokozott figyelmet szentelni a megfelelő táplálkozásra és az elégséges vitaminbevitelre. Amint azt láthatjuk, az életmódunk az arcbőrünkön tükröződik – ne vegyük hát félvállról a jeleket, és tegyük meg a kellő lépéseket az egészségünk érdekében, ha jelez a bőrünk.