Mondjon nemet a tavaszi fáradtságnak!

gyógynövények
Gyógynövények

Bár még javában benne vagyunk a télben, ez nem jelenti azt, hogy ne gondolhatnánk jó előre a tavaszi depresszió megelőzésének a lehetőségeire. Bizony, az igazság az, bármennyire is szeretjük a téli fehér tájat, egy idő után a folyamatos hidegnek és szürkeségnek köszönhetően óhatatlanul is rosszkedvűek leszünk. A tapasztalat is azt mutatja, amint megjelennek az első napsugarak, az energiaszintünk a hosszú téli álmából ébredezve a nullára zuhan. Ilyenkor bizony jól jönnek a nagymamáink korában ismert praktikák, és a természet ereje.

A gyógynövények nagyszerűsége ismeretes volt már az óidőkben is. Szerencsére a modern kor orvostudománya is elismerően beszél a gyógynövények erejéről, így az azokból készített termékek újra a reneszánszukat élhetik. A már említett tavaszi depresszióra is van néhány remek megoldása a természetnek- jelen cikkünkben ezeket vesszük sorra. Az első gyógynövény, amivel foglalkozni fogunk, a levendula. A levendulát sokan szeretik finom illatáért és nyugtató hatásáért. Teljesen mindegy, hogy egy csokor száraz levenduláról, vagy illóolaj, esetleg illatos gyertya formájában történő felhasználásról van szó, a hatás garantáltan nem marad el.

Abban az esetben viszont, ha szeretnénk megízlelni a gyógynövényt, az abból készített teák nyújtanak tökéletes választást. A levendula tea remek immunerősítő, nyugtató hatású és segít oldani a stresszt is, tehát remek módja a depresszív kedélyállapot feloldásának. A zöld tealevélből készített folyadék is igen népszerű az egészséges életmódot kereső személyek körében. A zöldtea erősíti a koncentrációt, serkenti az agyműködést és sokkal jobban energetizál, mint egy csésze kávé. Sok hölgy a zsírégető hatása miatt preferálja a zöldteát, így az gyakori része a legtöbb fogyókúrának és diétának.

Remekül csökkenti a szorongást, illetve lazítja el az egész testet. A szakértők ajánlásával akár napi három csészével is fogyaszthatunk az említett teából. A tavaszi fáradtság és depresszió sajnálatos velejárója az alvásra való képtelenség. Szerencsére az orvosi macskagyökér a párját ritkítja, ha az álmatlansággal folytatott harcról van szó. Az izomlazító gyógynövény egyébként köztudottan jó hatással van az emésztőrendszerre is. Végül, de korántsem utolsó sorban jöjjön egy igazi hazai kedvenc, az orbáncfű.

Az orbáncfű népszerűsége és jótékony hatása nem most vált ismertté, hiszen tudjuk azt, hogy a középkor embere is szívesen alkalmazta teaként elkészítve a szóban forgó nagyszerű gyógynövényt. Mi se legyünk restek beszerezni azt, ha beköszönt a tavasz. A tudomány által is igazolt antidepresszáns hatással rendelkező orbáncfű a lelki, testi és szellemi fáradtsággal is segít megküzdeni, emellett pedig az emésztőrendszerre is jótékony hatással bír, különösen, ha a roppant kellemetlen hasmenés kínozza az embert. Amint azt láthatjuk, a gyógynövényekhez és az azokból készített termékekhez bátran fordulhatunk, ha a szükségét érezzük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük