Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés…

egészség
Egészség

Van-e annál fantasztikusabb érzés, mint amikor a totális kimerülés szélén végre beeshetünk a pihe-puha ágyikónkba, és átadhatjuk magunkat az alvás mámorító-boldogító öntudatlanságának? E költői kérdésre természetesen nem szükséges válaszolni, anélkül is jól tudjuk, milyen fontos az egészségesen működő szervezetnek a kielégítő alvás. A statisztikák mégis sorra azt mutatják, az emberek közel fele nem alszik eleget. A munka, a folyamatos stressz, a család és az egyéb körülmények miatt nem ritka, ha csupán 5-6 óra alvásban van részünk a kielégítő 8 helyett. Jelen cikkünkben listázzuk azokat a pozitív jelenségeket, amelyeket az imént említett standard alváshossz vonz magával.

Nos, a kutatók szerint az, aki rendszeresen nyolc órát alszik este, sokkal könnyebben áll neki a következő nap megpróbáltatásinak, illetve gyorsabban tanul és sajátítja el az új információkat. Annak a személynek, akiknek van szerencséje eleget pihenni, nincs gond a koncentrációjával sem. Ebből egyenes úton következik a gyorsabb és hatékonyabb problémamegoldó képesség. Valószínűleg mindnyájuknak volt már része abban a csodás érzésben, amikor reggel az ágyból kikelve- mit kikelve, kipattanva!- azt érezzük, miénk a világ!

Ebben a felfokozott, energikus állapotban semmi sem lehetetlen, készen állunk mindenre, és a kihívásokat is sokkal könnyebben vesszük. A nyolc órás alvás egyébként az egészségünkre és a külsőnkre is rányomja a pozitív bélyegét. Bármilyen meglepő, a kutatások bebizonyították, hogy aki megfelelő pihenésben részesül, védettebb lesz a cukorbetegséggel szemben, erősebb az immunrendszere és a stresszt is könnyebben kezeli. Tény, hogy aki eleget alszik, szebb és egészségesebb bőrrel rendelkezik, mint az a személy, aki kénytelen hamar kikászálódni az ágyból. A bőrünk folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak, így a szóban forgó szerv számára evidens a megfelelő regenerálódás.

A bőr sejtjei az éjszaka folyamán újulnak meg, feltéve, ha van elég idejük erre. Nem hiába van az, hogy a kialvatlanság „sugárzik” az ember arcáról, mint ahogy az is, ha elegendő órát aludhattunk. Az a személy, aki kipihent állapotában lát neki a napnak, jó eséllyel kerüli el a közúti baleseteket is. A fáradt sofőr nagyon veszélyes, hiszen nem működnek megfelelően az érzékei, a reakció-időről nem is beszélve. Ne feledjük tehát, érdemes alapos szervezéssel időt szakítani a megfelelő pihenésre, hiszen tudjuk: anno a különféle katonai egységek a harcok során rabul ejtett túszokat alvásmegvonással is kínozták – ennek tükrében pedig könnyen rájöhetünk, mivel jár hosszútávon a nem kielégítő relaxálás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük