Segítség, korpás a fejbőröm!

egészség
Egészség

Végre, végre beköszöntött a jó idő, ami csak egyet jelenthet: ösztönösen vágyunk ki a szabadba, az éltető napfényben sétálgatva. A nyár viszont, pontosan a nagyon is meleg napok miatt, fokozott izzadást vált ki a szervezetünkből, amit sajnos a száraz fejbőrrel rendelkezők sínylenek meg a leginkább. Azok a hölgyek és urak, akik előtt nem ismeretlen fogalom a rendszeresen visszatérő korpa és a viszkető, irritált fejbőr, már előre rettegnek a szezontól, és szívesen kipróbálnának bármit, csak, hogy enyhíthessék a kínjaikat. Persze az igazság az, hogy a krónikus problémával mindenképpen profi szakembert, bőrgyógyászt kell felkeresni, ám szerencsére az enyhébb kimenetelű rendellenességekre a természet erejét is használhatjuk.

Először is, nagyon fontos megtalálnunk a tökéletes sampont. A témában járatos személyek azt javasolják, szavazzunk bizalmat azoknak a termékeknek, amelyek magasak a kátránytartalmukban, illetve nincsenek híján cink-piritionnak. A használati utasítást minden esetben olvassuk el figyelmesen, hiszen vannak olyan termékek, amelyet a lemosás előtt akár 10-15 percig is a fejbőrön kell tartanunk. Sokáig tartotta magát az a hiedelem, hogy a túlzott korpa a gyakori hajmosástól alakul ki. Ma már bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Az viszont nemcsak városi legenda, hogy a túl forró víz nem tesz jót a fejbőrnek – hiszen az is szárítja azt, így aztán könnyedén kialakul a korpa.

A szakértők ajánlását megfogadva mossuk a hajunkat langyos vízzel – a körmünket viszont hagyjuk ki a folyamatból, sokkal inkább az ujjbegyünkkel masszírozzuk a fejbőrt. A masszázs egyébként is felpezsdíti a vérkeringést, ami jót tesz az irritált felületnek. Abban az esetben, ha már gyulladásról is szó van, keressük a kifejezetten természetes alapanyagú, gazdag kókusz-, illetve teafaolaj tartalmú készítményeket. Ha a boltok polcai között mazsolázgatunk, olvassuk el alaposan a kiszemelt sampon összetevőit, és azokat, amelyek alkoholt vagy illóolajokat is tartalmaznak, gyorsan tegyük vissza helyükre. Ha pakolásban is gondolkodunk, jó, ha tudjuk, a természetes méznek ebben a tekintetben sincs párja.

Akár vízzel összehígítva, akár önmagában a hajunkra kenve hagyjuk állni a mézes pakolást a fejbőrünkön pihentetve egy órát, majd öblítsük azt le langyos vízzel. A méz serkenti a hajhagymák növekedését, fényessé és elevenné teszi a hajat, jót tesz a száraz, irritált bőrnek és köztudottan a korpa ősellensége. Ha a fejbőrünk pH- értékének a megváltoztatása a cél, alkalmazzunk pakolásként almaecetet vízzel vegyítve. Ezt a csodaszert viszont ne hagyjuk 20 percnél tovább a hajunkon. Végül, de nem utolsó sorban, korpás fejbőr esetén egész nyugodtan élhetünk a teafaolaj nyújtotta fantasztikus lehetőségekkel is. A szóban forgó természetes olajt akár a pattanásos arcbőrre is tehetjük, a hatás, csakúgy, mint a korpás fejbőr esetén, garantáltan nem marad el.