Tévhitek és tények a munkahelyi stresszről

munkahely
Munkahely

Az átlagpolgár a hétköznapjai jelentős részét tölti a munkahelyén. Azt, hogy ki mennyire várja vagy iszonyodik a hétfő közeledésétől, nagyjából az határozza meg, hogy milyen „odabenn” a légkör, és nem pedig az, hogy mennyivel lesz nagyobb a bankszámlánkon szereplő szám a hónap végén. Mindenki hallott már sztorikat olyan munkahelyekről, ahova valósággal öröm bejárni, de az olyan állások sem ritkák, amelyek túlzás nélkül tönkreteszik az ember egészségét. Bizony, az egészségpszichológiai kutatások alátámasztották, hogy a rendszeresen tapasztalt stressz és feszültség káros hatással van a szervezetünkre.

Hogyan? Nos, a stressz okozhat magas vérnyomást, ami már alapjáraton nem tesz jót, de az állandó feszültség az immunrendszert is legyengítheti, így védtelenebbek lehetünk a különféle megbetegedésekkel szemben. A stressz ezen kívül a gyomor működésére is kihat, sőt, az alvási szokásainknak sem tesz jót-, azt pedig már igazán nem kell részletesen taglalni, hogy egy gyomorfájós, étvágytalan és kialvatlan ember minden, csak nem egészséges, főleg nem jókedvű. Szerencsére napjainkban már a modern gyógyászat is komolyan veszi a munkahelyi stresszt, de a helyzet az, hogy ha nem akarunk kedélyjavítókat szedni, saját magunknak kell hatalmas erőfeszítések árán egyesével kiirtani a feszültség-faktorokat. De ne szaladjunk ennyire előre.

Nézzük meg, mitől is van az, hogy folyamatosan rossz érzésekkel megyünk be dolgozni. Elsőre talán a legtöbbünknek a folyton zsémbes, hatalmas elvárásokat támasztó főnök képe ugrik be, de a kép ennél jóval árnyaltabb. Az imént említett elvárások kútfői mi magunk is lehetünk, ha pedig nincs kellőképpen elismerve az erőfeszítés, ami a perfekcionizmusunkból fakad, könnyen frusztrálttá válunk, és értéktelennek érezhetjük a munkánkat. De a különféle szervezeti problémák, a feladatok és teendők igényes elvégzésének az ellehetetlenítése, a túlterheltség, a jogkörök tisztázatlansága és a negatív kisugárzással rendelkező, folyton panaszkodó, energiavámpír-szerű kollégák is lenyomhatják a jó közérzetünket. Mit lehet tenni a stressz leküzdése ellen?

Tehetünk-e egyáltalán bármit? A jó hír az, hogy igen. Kezdjük a feszültség forrásának diagnosztikájával! Próbáljuk megfogalmazni, mi az, amiben javíthatunk, sőt, ha van rá lehetőség, beszéljük meg ezt az arra hajlandó kollégákkal, vagy indítványozzunk konstruktív megbeszélését a vezetőséggel. Kevesen gondolnák, de a személyes tárgyak, a kedves emlékeket idéző fotók is sokat javíthatnak a hangulatunkon. Az is segít, ha már reggel előre megtervezzük a napot, nem elfelejtve beiktatni a szükséges szüneteket sem. A relaxációs gyakorlatok, a saját, titkos mantra-mondat is felbecsülhetetlen értékkel bír a stressz ellen vívott harcban. Abban az esetben viszont, ha a kipróbált tanácsok ellenére sem szűnik a feszültség, és minden kötél szakad, nos, lehet, a munkahely váltás jelentheti a végső megoldást- persze ez legyen a legvégső opciónk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük