Útikalauz megfáradt lelkeknek

spiritualitás
Spiritualitás

Az élet sokszínű, folyton nyüzsgő folyamat, ahol a jó időszakok a nehezebbekkel kergetőzve követik egymást. Egyszer fenn, másszor lenn, tartja a mondás, s valóban: unalmas is lenne, ha mindig egyformán telnének a mindennapjaink. Mégis, vannak olyan időszakok, amikor úgy érezhetjük, különösen ránk jár a rúd. Még a legerősebb, harcos jellemeket is megtöri előbb vagy utóbb a folyamatos negatív-hullám, így még azok a személyek is, akiket egyébként pozitív emberként tartunk számon, búnak ereszthetik a fejüket. Mi most jelen cikkünkben néhány jótanáccsal készültünk azoknak, akik úgy érzik, épp az élet nem túl napos oldalához van szerencséjük.

Nos, térjünk kicsit vissza a cikkünk elejéhez, a folyamatosan hömpölygő élet jelenségéhez. Bizony, semmi sem állandó, minden változik: ez vigaszt nyújthat, hiszen erőt meríthetünk abból a megingathatatlan tudásból, hogy ami ma rossz, holnap akár már jó is lehet. Semmi sem állandó, minden változik megállíthatatlanul, minden mozgásban van. A mi dolgunk csak annyi, hogy kivárjuk, míg szebb hajnal köszönt ránk. A tapasztalat azt mutatja, ha nehezebb időszakot élünk át, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a jóról, ami körülvesz bennünket. A problémánkra koncentrálunk, és elfelejtünk hálát adni azért, ami a miénk-, s amiért más ember sírva borulna le, hálaimát rebegve. Igen, vannak nehézségek, előfordulhat, hogy azt érezzük, az egész világ összefogott ellenünk, de- de!

A párunk mosolya, a szüleink védő szeretete, a gyermekünk egészsége, egy finom vacsora és érdekes könyv- a példákat napestig sorolhatnánk, miért érdemes nemcsak a problémára koncentrálni. Fontos érezni, a gyeplő a mi kezünkben van! Még akkor is, ha nem tudjuk drasztikusan megváltoztatni a kialakult problémás helyzetet, még akkor is, ha reménytelennek érezzük- igenis, van mit tenni! Keressük, kutassuk a megoldást, a kiutat, s talán a keresés alatt megtaláljuk a lelki békénket is. Sose szégyelljünk segítséget kérni. Garantáltan van legalább egy olyan ember a környezetünkben, aki boldogan meghallgat minket, és mindig kész a segítségünkre lenni.

Az sem gond, ha a lelkünket nyomasztó problémát az a bizonyos másik fél nem tudja megoldani, hiszen sokszor az is elég, ha kiönthetjük a lelkünket, s a másik feltétel nélkül, nyitott szívvel és elmével meghallgat minket. Érdekes formagyakorlat, mégis működik, ha elképzeljük az adott gondunkat néhány év távlatából visszatekintve. Valószínűleg, ha belegondolunk abba, hogy fogjuk magunkat érezni a „ma” gondja miatt, nevetségesen apróságnak, jelentéktelennek fog tűnni az adott helyzet. Hogy fog ez engem érinteni 5 év múlva? – valószínűleg sehogy, ez pedig erőt ad a probléma legyőzéséhez. Végül, de korántsem utolsó sorban végezzünk számadást. Gondoljunk vissza az eddigi életünkre, azokra az akadályokra, amiket már leküzdöttünk. Ugye, hányszor éreztük már, hogy bizony nincs kiút? – és mégis, mégis volt, mégis megtaláltuk a módját a dolgok jobbra fordításának. A pozitív erő bennünk van, ne féljük használni az elme hatalmát! Ha így teszünk, a hatás garantáltan nem marad el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük